Michel Odent şi Liliana Lammers au fost la Bucureşti. Şi eu nu am putut rata ocazia să-i întâlnesc din nou!

mamicaurbana şi Elena Loghin

mamicaurbana şi Elena Loghin“După mii de ani de practici inutile în jurul naşterii, instinctul materno-protectiv-agresiv a fost mult diminuat. Ca să vedeţi ce e acest instinct, încercaţi să-i luaţi unei gorile puiul proaspăt născut.”

“Oamenii au descoperit în urmă cu 50 de ani un lucru extraordinar: imediat după naştere, bebeluşul are nevoie de mama sa! Nimeni nu ştia asta până atunci. A fost nevoie de dovezi ştiinţifice pentru a înţelege acest lucru simplu. “

Şi câte altele, la fel de revelatoare ne-a mai spus Michel Odent cu ironie fină în glas la conferinţa Naşterea: Nevoi, Vise, Realitate, de pe 1 octombrie de la Bucureşti.

Şi cine ştie câte alte lucruri simple o să mai aibă nevoie de studii şi dovezi ştiinţifice ca să ne scoată din abisul în care suntem astăzi cu felul în care dăm naştere.

Dacă am fi într-adevăr în contact cu instinctele noastre, oare ne-am lăsa copiii pe mâinile altora imediat după naştere? Oare le-am amenaja un pat şi o cameră separată? Ce ne spun cu adevărat instinctele şi ce ne spune marketingul şi condiţionarea culturală?

Cele 4 zile ale evenimentului ştiinţific internaţional organizat în jurul vizitei dr. Michel Odent şi a doulei Liliana Lammers au fost pline de revelaţie şi inspiraţie pentru cei care au putut să participe. Am simţit asta în entuziasmul fetelor care au fost la cursul de paramana doula. Mi-a fost din nou clar că întâlnirea cu ei te marchează şi nu mai poţi gândi apoi la fel despre naştere. Ţi se lărgeşte priveliştea şi începi să înţelegi şi să-ţi dai seama că dansai într-un pătrăţel. Mi se pare grozav că la începutul fenomenului de doula în România să fim destul de multe care să ducem mai departe mesajul celor doi. Pentru mine e un semn concret că o să urmeze schimbări din ce în ce mai multe în rutina spitalelor noastre la naştere.

M-am bucurat mult să văd în public şi personal medical. :O Din echipa de medici de la programul “Naştere cu blândeţe!” de la clinica Medlife Eva Braşov i-am recunoscut pe dna dr. Muşetescu (o drăguţă şi o caldă, ca de obicei), dna dr. Tudorache, dnul dr. Ionel şi dnul dr. Pintea (deci, mai mult de jumătate dintre medicii din program!). A fost o mare surpriză pentru mine, şi o confirmare în acelaşi timp că cei de la Eva chiar sunt dispuşi să acumuleze experienţă şi în astfel de naşteri, unde ritmul natural este respectat, unde nu se intervine medical de rutină, unde mediul în care se desfăşoară travaliul e unul cât mai potrivit pentru mamă.

Elena Loghin, Liliana Lammers, Michel OdentE grozav că fetele de la Leagănul Vieţii au visat frumos şi au găsit resursele necesare pentru realizarea acestui eveniment, care mi s-a părut în acelaşi timp şi elegant şi profesionist organizat. Jos pălăria, fetelor! Nu cred că a fost uşor slalomul prin lumea sponsorilor. 😀

Eu am plecat acasă cu un nou autograf, de data asta mai personal şi mai emoţionant, pe “Birth Reborn” – cartea primită de la colegii mei, atunci când am plecat din “câmpul muncii”. Şi cu un exemplar nou-nouţ din “Cezariana” de care aveam tare mare nevoie! Numai şi pentru asta şi se merita cu vârf şi îndesat participarea la conferinţa Naşterea: Nevoi, Vise, Realitate! 🙂 Me – very happy!

Comments