Curs de paramana doula cu Michel Odent şi Liliana Lammers (2) – Ştii sau înţelegi?

Elena Loghin, Liliana Lammers, Michel Odent
Elena Loghin, Liliana Lammers, Michel Odent
cu Liliana Lammers şi Michel Odent

Una dintre cele mai importante realizări ale mele de anul acesta e că am reuşit să ajung la Londra la cursul de paramana doula al lui Michel Odent (medic obstetrician, personalitate marcantă în domeniu) şi al Lilianei Lammers (doula). Îmi rezervasem un loc de anul trecut, de când am aflat că există acest curs. Pentru mine, posibilitatea unei întâlniri cu Michel Odent era o ocazie ce nu putea fi ratată. Unul din “must do”-urile vieţii mele de când am aflat despre el şi de când am citit “Cezariana“, o carte de referinţă pentru oricine are de-a face cu domeniul naşterilor.

M-am întors cu aşteptările împlinite şi cu cunoştinţele răvăşite. 🙂 Cea mai importantă revelaţie a fost să încep să-mi dau seama ce mare e diferenţa între “a şti” şi “a înţelege”. E uşor să ştii multe informaţii. O memorie bună face minuni. Mult mai greu e să înţelegi logica, impactul şi legăturile. Ordinea ar fi cam aşa:

ştii -> digeri, digeri, digeri ->înţelegi

Pentru oricine vrea să devină doula, cursul cu Michel Odent şi Liliana Lammers e de bază. Pentru înţelegerea naşterii aşa cum e programată ea pentru orice femeie de pe lumea asta. O naştere “dezbrăcată” de practici de rutină, de condiţionări culturale, de experimente puse în practică fără un backup ştiinţific solid şi devenite reguli după care se ghidează medicii care scriu protocoalele ce încadrează toate travaliile în acelaşi tipar.

Când îl asculţi pe Michel Odent se aprinde lumina. La el lucrurile sunt foarte simple. Pentru o naştere fiziologică, care implică activarea cocktailului hormonal sub care suntem programate să dăm naştere pentru a asigura supravieţuirea puiului, e nevoie să fie îndeplinite câteva condiţii:

  • femeia nu se simte observată, pentru a nu inhiba secreţia oxitocinei (hormonul dragostei). Adică, fără fotografii, filme, contact vizual (mai ales în travaliul avansat), fără necunoscuţi care se perindă prin locul unde se desfăşoară travaliul. 🙂
  • corpul femeii ştie exact ce are de făcut dacă creierul primitiv e lăsat să controleze travaliul. Adică, fără stimuli pentru neocortex, care are aşa cumva nişte idei năstruşnice despre naştere. 🙂 Fără lumină, zgomote, mirosuri puternice, fără întrebări la care femeia trebuie să se gândească să răspundă…
  • femeia se simte în siguranţă. Are încredere deplină în ea şi în cei care îi sunt în preajmă. Nu se preocupă de corectitudinea deciziilor medicale luate pentru ea şi pentru copilul ei. Cei din jur nu se agită, nu se panichează. Orice persoană “adrenalinată” fie ea medic, moaşă, partener, doula nu are ce căuta acolo.
  • Cum ştim că au fost îndeplinite condiţiile pentru o naştere fiziologică? Simplu. Apare reflexul de ejecţie al fătului. Bebeluşul se naşte fără ca mama să împingă controlat.

Personalitate marcantă în domeniu, revoluţionar şi vizionar, Michel Odent e la bază chirurg. A devenit obstetrician după ce a lucrat la maternitatea din Pithiviers, undeva aproape de Paris. A asistat la multe naşteri şi a învăţat alături de moaşele de acolo. Foarte mult din observaţii şi experimente. De exemplu, când a constatat că ataşamentul dinte mamă şi bebeluş funcţionează mult mai bine atunci când există contact piele pe piele timpuriu, a încurajat toate mamele să-şi ţină copilul în braţe imediat după naştere. Când şi-a dat seama că sala de naştere e cam prea medicalizată pentru ca o femeie să se simtă în largul ei, a transformat-o într-o cameră foarte asemănătoare cu un dormitor. El e cel care a înfiinţat primul centru de naştere din lume şi cel care a introdus piscina în sala de naştere. După observaţii s-au adăugat şi explicaţiile şi dovezile ştiinţifice. 🙂

Michel Odent nu crede în naştere “naturală” cu orice preţ şi preferă o cezariană în travaliu (nu de urgenţă!) pentru a nu afecta sistemul hormonal oxitocinic al bebeluşului. Dacă bebe începe să dea semne de stres, înseamnă că începe şi el să secrete adrenalină, iar oxitocina e inhibată. Pune în balanţă naşterea naturală vs. cea mai bună variantă pentru bebeluş şi pentru sistemul lui hormonal. Explică de ce e important pentru viitorul civilizaţiei umane să ne naştem cu un bagaj intact de iubire în noi, nu doar cu toate componentele fiziologice în limitele graficelor medicale.

Liliana Lammers e mama a 4 copii. Pe primul l-a născut la spital. Pe ceilalţi 3 acasă cu Michel Odent. Pentru că şi-a dat seama că poate să trăiască mult mai altfel naşterea decât la spital. Aşa s-au cunoscut ei. Ea a fost şi la primul curs de doula pe care l-a ţinut Michel Odent. Şi azi ea e singura doula cu care mai merge el la naşteri acasă la Londra. Figură maternă, Liliana are, după cum spune Michel Odent, o capacitate extraordinară de a fi discretă şi tăcută lângă mama în travaliu.

Michel Odent şi Liliana Lammers sunt grozavi separat dar şi împreună. Şi explică aşa de pe înţelesul oricui. Cu ei, perspectiva într-un punct pe care tindem să o avem se lărgeşte şi se clarifică. Nici unul nici celălalt nu cred în metode de a da naştere. Mie mi s-a răsturnat Lamaze-ul cu capul în jos. Am început să înţeleg că durerea din timpul travaliului e minunată. Fără durere, nu se secretă endorfine (răspunsul hormonal care reduce natural percepţia durerii şi îi induce mamei o stare de dependenţă de puiul ei). E o ecuaţie care se tulbură atunci când încercăm să scoatem durerea cu orice preţ.

Ambii privesc cu circumspecţie prezenţa tatălui la naştere, mai ales dacă acesta nu îşi doreşte cu adevărat acest lucru. Bărbaţii sunt făcuţi să ne apere şi să ne protejeze. În travaliu ei se simt adesea neputincioşi şi se umplu de adrenalină, care se transmite mai departe. În plus, emoţiile foarte puternice pot fi ceva greu de gestionat pentru ei şi pot refula în dezechilibre fizice (ex. crize inexplicabile de rinichi, dureri neaşteptate de dinţi) sau emoţionale (ex. nevoia de a o lua la fugă, de a scăpa, şi de a se refugia în jocuri pe calculator sau sporturi pe care nu le-au practicat niciodată).

Acest curs te învaţă să înţelegi. Nu e unul de reţete, nu e unul cu tehnici de relaxare, de masaj, etc. Să nu te aştepţi la aşa ceva. Dacă asta cauţi, trebuie să mergi la alt curs.

Dacă vrei să mergi la cursul de parmana doula (doula pentru mamă) sau dacă doar vrei să îl asculţi ai o ocazie incredibilă. Michel Odent vine în România!

Hai şi tu! Detalii pe www.michelodent.ro

Comments

  1. […] În week-end-ul de dinaintea conferinţei are loc şi cursul de doula pentru mamă şi chiar sunt curioasă dacă vor fi înscrieri şi cam câtă deschidere există la noi pe acest subiect. Eu recunosc că nu am deschiderea încă (poate şi pentru că nu-mi place să se agite cineva în jurul meu nici când mi-e rău, nici când nasc, nicicând în general când nu mi-e bine şi nici n-aş da banii pe aşa ceva),  însă asta nu înseamnă că nu mă pot informa pe subiect şi nu vă pot informa pe voi dacă asta vă doriţi. Mai multe despre cursul de doula puteţi citi pe site-ul Elenei. […]