Bilanţ de an 2012

doula la nastere acasa

Elena Loghin: bilant de anDe ceva vreme, mi-am făcut un obicei din a face bilanţul la finalul fiecărui an. Îmi place să îmi aduc aminte de realizările pe care le-am avut şi de întâmplările prin care am trecut. Nu pentru că ar fi nemaiauzite şi nemaipomenite. Ci pentru că am nevoie să văd că am făcut sau măcar am încercat să fac ceva util cu mine.

Aşa că, pentru 2012, am trecut la catastif următoarele:

1. Prima naştere acasă

doula la naştere acasă… la care am participat în calitate de doula. Şi naşterea pe care am trăit-o cel mai intens până acum. Cum am scris şi în “povestea travaliului care aş fi vrut să nu se mai termine“, indiferent de felul cum o să alegeţi să daţi naştere, vă doresc să aveţi parte de o experienţă care să vă împlinească şi să dea cât mai mult sens vieţii voastre de femeie, de bărbat, de familie.

2. Start pe blog

logo elenaloghin.roÎn 2012 s-a născut şi elenaloghin.ro, blogul meu drag, unde scriu despre mine şi în legătură cu teme ce ţin de naştere, cursuri prenatale, doula, cursuri pentru părinţi.

3. Conferinţa A few about Breastfeeding a dr. Jack Newman

Elena Loghin împreună cu Jack Newman şi Irina Popescu… a fost foarte pe gustul meu. Vorbeşte aşa de natural şi de firesc despre alăptare, de nu te mai saturi ascultându-l.
Cu această ocazie am apărut şi în prima emisiune tv de specialitate! Cei de la Bebe Magia au filmat un interviu cu dr. Jack Newman în care am spus şi eu câteva cuvinte, cu mari emoţii. 🙂 Ce a ieşit puteţi vedea aici, între minutele 04:27 – 10:44.
Tot atunci, cu prietena mea Irina Popescu, preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare, am realizat un interviu cu dr. Jack Newman, de care suntem taaare mândre:

YouTube Preview Image

4. Certificarea internaţională Lamaze LCCE

certificareLCCE… am obţinut-o după ce am urmat seminarul de formare şi am susţinut examenul de certificare. Între timp, pentru că am acumulat mult mai multă informaţie, mai rezonez cu filozofia Lamaze doar până la punctul în care femeile trebuie să înveţe cum să nască şi, mai ales, cum să respire în timp ce nasc.. Cursurile prenatale Naştecumsimţi pe care le ţin acum şi eu şi Irina Popescu merg în altă direcţie, cea a dr. Michel Odent. Dar asta e o altă poveste … cu mai mult tâlc, pe care o să o spun mai pe îndelete altă dată.

5. Cursul de paramana doula cu Michel Odent şi Liliana Lammers de la Londra

Elena Loghin, Liliana Lammers, Michel Odent… a fost o revelaţie! E o experienţă pe care o recomand în primul rând tuturor celor implicaţi în domeniul naşterii. Michel Odent e un deschizător de drumuri pasionat în acest domeniu. Avem atâtea de învăţat de la omul ăsta! Şi el e aşa de dornic să împărtăşească tot ce a descoperit şi experimentat. Am filmat şi un interviu cu el, pe care încă nu l-am publicat încă. Poate o să-mi iau inima în dinţi şi o să o fac anul ăsta. 🙂
Pentru oricine vrea să devină doula, cursul de paramana doula cu Michel Odent şi Liliana Lammers e de bază. Când îi asculţi simţi cum se aprinde lumina. Începi să-ţi dai seama ce mare e diferenţa între “a şti” şi “a înţelege”. Între cele două stări e multă “digestie”: ştii -> digeri, digeri, digeri ->înţelegi.

6. Academia Heidi

LOGO Academia Heidi-01În iunie am început colaborarea oficială la Academia Heidi, unde am rol de coordonator al programului de parenting. Adică mă ocup, împreună cu Daiana Colceriu, de organizarea şi promovarea cursurilor pentru părinţi. Mă simt tare bine când lucrez cu ea în echipă. Se simte o sinergie care a generat până acum multe idei grozave. Amândouă vrem să oferim celor interesaţi oportunităţi pe care ni le-am dori nouă ca “viitori posibili” părinţi pentru că suntem de acord cu ceea ce spune Aletha Solter: “Good parenting does not come naturally. What comes naturally is to repeat what our parents did to us (either helpful or harmful).”

7. Demisia

tortul mulţumesc… a fost un pas pe care mă aşteptam să îl fac mai uşor. După 7 ani de job corporatist, nu a fost o desprindere foarte uşor de făcut şi nici o decizie simplu de luat. Am avut multe gânduri în cap care m-au tot măcinat până mi-am luat inima în dinţi. Deşi căutam de multă vreme să fac ceva care să aducă mai mult sens în viaţa mea, nevoia mea de securitate a fost destul de greu de învins.
Primele zile de după am avut multe îndoieli. Treptat acestea au fost înlocuite cu primele simptome ale aventurii pe cont propriu. Toate zilele din săptămână sunt la fel acum. Nu mă mai sperie nici luni, nici ora 17.00, şi nici nu mai aştept vinerea. Fiecare zi e o oportunitate de a mai “moşmondi” ceva cu entuziasm!
O să văd ce îmi iese când o să trag linia după 1 an de zile de libertate. 🙂

8. Conferinţele Alethei Solter de la Bucureşti

Daiana Colceriu, Aletha Solter, Elena Loghin… au fost o ocazie minunată de a o întâlni live pe cea care a pus bazele filozofiei aware parenting. Organizate de prietenele mele de la www.parinteconstient.ro cele 2 întâlniri s-au desfăşurat sub titlurile: Disciplină fără pedepse şi recompense şi Lacrimi, frici şi crize de furie. 2 teme fierbinţi pentru părinţi. 2 teme pe care îmi place să le cercetez. Un lucru e clar. De atunci, plânsul are altă semnificaţie pentru mine. Acum ştiu cât e de binefăcător şi îl las în voia lui când mă cuprinde. 🙂

9. Conferinţa Naşterea: Nevoi, Vise, Realitate a dr. Michel Odent de la Bucureşti

Elena Loghin, Liliana Lammers, Michel Odent… a încheiat cele 4 zile ale evenimentului ştiinţific internaţional organizat în jurul vizitei acestuia şi a doulei Liliana Lammers. Eveniment plin de revelaţie şi inspiraţie pentru cei care au putut să participe. Am simţit asta în entuziasmul fetelor care au fost la cursul de paramana doula care a fost organizat la începutul evenimentului. Mi-a fost din nou clar că întâlnirea cu ei te marchează şi nu mai poţi gândi apoi la fel despre naştere.
Am folosit ocazia ca să o strâng din nou în braţe pe Liliana Lammers şi să obţin două autografe personalizate pe cartea “Birth Reborn”, proaspăt primită în dar!
M-am bucurat mult să văd în public şi personal medical. Din echipa de la programul “Naştere cu blândeţe!” de la clinica Medlife Eva Braşov i-am recunoscut pe mai mult de jumătate dintre medici.

Ca şi acum, la începutul anului 2012 nu am avut planuri foarte clare. Ştiam mai mult direcţia în care mă îndrept. Ea nu s-a schimbat. Eu nu mă mai simt singură. 🙂