Cum a fost și cum s-a simțit la Brașov conferința cu Oana Moraru “Cum își găsesc copiii drumul?”

“Cum își găsesc copiii drumul?” este prima conferință în care o văd live pe Oana Moraru și, pe deasupra, e prima de la Brașov în care sunt și eu implicată organizatoric. A fost o experiență plină de energie bună de la primele zile în care am început demersurile organizatorice împreună cu Ioana Țirea, managerul Grădiniței Linden, până la ziua evenimentului, cu aplauzele de final, și mai continuă și zilele astea, pentru că primim formularele cu impresiile oamenilor care au fost în sală!

intro la conferință în echipă

Mi-a plăcut mult să lucrez cu Ioana la acest proiect și să fiu o mică parte din mișcarea pe care o crează Oana Moraru în România. M-am simțit foarte bucuroasă și împlinită să văd cum se construiește o comunitate în jurul acestui eveniment. E prima dată când mă simt parte dintr-o echipă așa mare care funcționează așa bine. Am avut o listă lungă de parteneri și sponsori care au adus multă valoare în promovarea și desfășurarea conferinței. Bucuria a mai venit și din faptul că în sală au fost prezenți foarte mulți dascăli, iar mesajul Oanei a ajuns deopotrivă la părinți și la oamenii din sistemul educațional.

Sunt foarte fericită și onorată că am fost parte din acest eveniment, cel mai de amploare pe care l-am organizat până acum. Prestația impecabilă a Oanei Moraru, care are o înțelegere profundă a psiho-pedagogiei copiilor, a răspuns la mare parte din întrebările participanților, dar ne-a și pus pe gânduri de multe ori. Cu toate cursurile la care am participat până acum și cărțile pe care le-am citit pe parte de parenting, cele 4 ore cu Oana au fost pline de revelații pentru mine. Atât din rol de părinte, cât și din cel de dascăl, avem tare multe de învățat de la ea! Cred că mulți dintre noi am avut în cap gândul că ne-ar plăcea muuuult de tot să o avem pe Oana la noi acasă. Măcar din când în când. 🙂

Conferința a început cu invitația ei către toți cei din sală la o proiecție cât mai concretă a portretului copilului la maturitate pe drumul în viață. Cum ne dorim noi să fie copilul nostru atunci când va fi mare? Atunci când știm exact ce rezultat vrem să obținem, ne devine mai clar ce avem de făcut, mai ușor să ne facem un plan. Și nu, nu ne-a lăsat cu formulări de genul: “vreau să fie fericit”, “vreau să fie independent”, “vreau să aibă o familie reușită”, “vreau să aibă un job care să-i placă”. A trebuit să săpăm mai adânc de atât. Ce înseamnă de fapt că un copil ajunge să fie fericit cu el însuși, acasă sau la serviciu? Ce înseamnă că poate fi independent? Pentru ce ne pregătim noi, părinții, de fapt? Pentru ce îl pregătim pe el, copilul?

Cum, deja, un procent foarte mare de absolvenți de facultate se angajează într-un domeniu care nu are legătură cu studiile pe care le-au urmat, iar copiii noștri vor trăi într-o lume cu job-uri care nu s-au inventat încă, suntem noi pregătiți să îi vedem schimbând des un loc de muncă în căutarea acelui job care îi va face fericiți? Putem suporta emoțional gândul că al nostru copil e independent, și-a deschis deja 3 afaceri din care, poate, deja a închis două? Sau că și-a dat demisia de la job, pentru că se simțea oprit în loc și el își dorea să evolueze mai mult? Suportăm să îl vedem șomer câteva luni? Recunosc, că aici am fost surprinsă să mă identific eu cu copilul, după anii aceștia din urmă, în care am renunțat la un job bine plătit ca să mă aventurez pe cont propriu în căutarea locului în care mă potrivesc eu cel mai bine.

Ce înseamnă  că va avea o familie în care se va simți fericit? Una în care poate fi el însuși, cu bune și rele, fără să aibă nevoie să poarte măști pentru a se simți acceptat și iubit? Suntem noi, în familia noastră, un model pentru el?

Ei, cum vă sună? E doar un crâmpei din ce s-a întâmplat sâmbătă, în doar 10 minute. Asta ca să vă faceți o impresie despre cât de profund s-a mers, și să vă pară rău, dacă nu ați fost în sală. :p

Cele peste 4 ore au trecut foarte repede. Oana are un discurs foarte bine argumentat, își urmărește ideile până la capăt chiar dacă mai face și paranteze. Cei din sală au putut primi răspunsuri la întrebările cu care au venit, pentru că evenimentul s-a desfășurat sub formă de dialog.

Înainte de pauză, Diana Balint – fondatoarea comunității Mămici și tătici Brașov, a prezentat cu multă emoție cazul lui Matei, care la vârsta de 2 luni, în circumstanțe medicale incerte, a rămas cu retard neuro-motor. Alături de ea a fost și Andreea Iovănaș, mama lui Matei. Iar apoi, în timpul pauzei, s-a întâmplat ceva incredibil! Suma adunată din donațiile celor prezenți la conferință ne-a depășit cu mult așteptările. Vă vine să credeți că s-au strâns 2300 ron?!?! E pur și simplu incredibil ce putem face atunci când suntem împreună. MINUNAT!

Tot la pauză, am desfășurat și tombola cu cele 60 (!!) de premii oferite de sponsorii și partenerii  evenimentului. Așa că, părinți și dascăli, au avut deopotrivă șansa să plece acasă cu abonamente la centrele educaționale partenere (FasTracKids, Deutsch mit Musik, Learn with Musik, Bebe Rostogol, piscina Aqua Blue Săcele), produse cosmetice (Cosmetic Plant și Makeover Paris Romania), carduri valorice și pachete cu Vitamina C pentru copii (Secom), consultații oftalmologice gratuite (Oftacenter), bilete la alte evenimente (conferința MAMA Eu și rolurile mele), cărți (Cartemma, Humanitas, AloMama), jucării de pluș  (Țaka Paka), o ceremonie a ceaiului (Ceainăria Black Elephant), o ședință foto în natură (Andreea Radics Photography) și un tuns de pici (Frizeria Licurici). Așa că, pe lângă voucherele cu reduceri și produsele de la Olympus și Just-T din mape, ne-am bucurat de o ofertă foarte generoasă la acest eveniment. Tot la pauză, s-au mai putut face poze la selfie-booth și teste de vedere cu aparatul OPTATRIX, pus la dispoziție de Oftacenter.

Am simțit multă energie bună în sală, multă bucurie și dorință de evoluare. Mai păstrez în suflet vibe-ul acela fain, strânsul în brațe pe care l-am primit de câteva ori la final de la câteva mame din sală, ca semn de drag și lucru bine făcut, împreună cu gustul bun lăsat de impresii la cald de la participanții care au completat formularul de feed-back sau care mi-au scris în particular.

Încă mai simt oboseala aceea bună de după astfel de evenimente, care îmi dă energie și motivare pentru următorul proiect, la care o să vă aștept din nou cu mare drag! 🙂

Impresii din sală

“A fost o experiență minunată! O experiență precedată de citirea tuturor articolelor Oanei Moraru și de o nevoie reală de a o vedea și asculta. Încă nu am finalizat de povestit cu prietenii interesați pentru că din fiecare idee, din fiecare exemplu se naște o altă întrebare ce își găsește răspuns în afirmațiile Oanei, în experiența ei și în atitudinea încrezătoare. Apreciez dragostea emanată pentru copii și încrederea pe care o are în ei. Apreciez profesionalismul și punerea în echilibru a experienței și a permanentei formări în domeniul științelor educației/viitorului.”

“A fost într-adevăr un dialog, multe dintre întrebările cadrelor didactice/mămicilor erau și întrebările mele, iar răspunsurile Oanei au fost minunate. Timpul a zburat, m-am bucurat că fiica mea a fost impresionată de eveniment, m-am bucurat că doamnele educatoare pe care le-am invitat și-au luat notițe (idei foarte faine de pus în practică). Pe Oana o știam doar de pe facebook, dar e și mai minunată așa, ca prezență fizică. O admir, am învățat multe de la conferința de ieri, mă simt mai împlinită, în sensul că am primit răspunsuri la multe nelămuriri. Mi-a plăcut foarte tare și prezenta Elenei Loghin, energia bună pe care o transmite, implicarea în organizare (eu am cam bătut-o la cap și a fost f oarte drăguță și m-a ajutat). Foarte fain evenimentul, foarte bine organizat și chiar sunt fericită că “investiția” în cele 4 bilete a meritat pe deplin!”

“O conferință foarte bine organizată, foarte valoroasă prin Oana Moraru și are un mare impact asupra ideilor desprinse.”

“Am întâlnit-o pe Oana cu ceva timp în urmă la un workshop numai cu cadre didactice. Ieri a fost ceva ușor diferit. A fost extraordinară. Cât de multe probleme poate ea rezolva! Ador faptul că are răspuns la orice. Felicitări, Oana! Felicitări, organizatorilor!”

“Un eveniment în care am primit foarte multe, pe toate nivelurile: mental, emoțional, chiar și fizic (cadourile sponsorilor + tombola). Multă limpezime, claritate în mesaj. Felicitări!”

“Totul a fost de excepție. Am observat atenția la detalii, la felul în care ați organizat tombola, cafeaua, apa, sucul de la pauză, cadourile din mape. Felicitări! A fost un eveniment reușit! :)”

Galerie foto

Conferință susținută la Brașov de Oana Moraru, în cadrul turneului național Dialogul transformării – Noua pedagogie a…

Publicată de Elena Loghin pe 17 Aprilie 2018

Organizatori:

.

Sponsori:

 

.

Parteneri:

 

Parteneri media: