Protestul de la Brașov împotriva proiectului minier de la Roșia Montană

salvati-rosia-montanaBrașovul a fost azi pe lista orașelor care s-au alăturat protestului împotriva distrugerii Roșiei Montane. Mi-a plăcut ideea solidarizării generale, dar de participat m-am decis doar cu câteva ore înainte.

De ce m-am dus? Pe scurt, pentru că am văzut recent în câteva foste zone miniere din România dezastrul dezolant lăsat în urmă de exploatări. Pentru că vreau vreau peisaje montane fără halde de steril, lacuri de decantare și albii de râu în culori ciudate. Și pentru că sunt din ce în ce mai conștientă că de (tare) multe ori, în numele beneficiilor imediate, nu luăm în calcul efectele pe termen lung.

Mi-a plăcut energia generată de grupul de aproximativ 300-400 persoane de la Brașov, care scanda, aplauda, afișa pancarte și flutura steaguri. Mi se pare grozav cum oamenii din nucleul proiectului Salvați Roșia Montană reușesc să-și mențină și să răspândească motivația de a lua atitudine nu doar în țară, ci și peste hotare. Avem nevoie să (re)învățăm să ne solidarizăm, să luptăm împreună și să ieșim cât mai mulți și cât mai des din rândul maselor de manevră. Cred că mulți dintre cei care se aleg să se implice în astfel de demersuri devin un pic mai conștienți de puterea pe care o avem în a influența viitorul pe care îl dorim pentru noi și pentru familiile noastre.

Cei care vor să facă ceva pentru Roșia Montană, pot semna petiția adresată Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, sau pot cere o audiență la parlamentarul care îi reprezintă. Lista acestora din urmă o găsiți aici.

Uitându-mă la filmulețul ăsta, mă întreb dacă nu e evident că e ceva un pic putred în demersurile celor de la compania interesată de exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană. :D

YouTube Preview Image