Monica Reu şi limbajul girafelor şi al şacalilor la Braşov, la Academia Heidi

Elena Loghin şi Monica Reu
Elena Loghin şi Monica Reu
Tehnologia CNV

În week-endul trecut am găzduit-o din nou la Braşov pe Monica Reu cu minunatul ei curs de comunicare  non-violentă.

Într-o atmosferă relaxată, atât mămicile cât şi tăticii prezenţi au aflat despre filozofia pusă la punct de psihologul american Marshall Rosenberg şi despre cum se poate ea aplica practic în viaţa reală de acasă. 🙂

Părinţi care cu ceva vreme în urmă ar fi râs la ideea unui curs pentru părinţi, sau care încercaseră tot felul de metode şi nu mai aveau soluţii pentru comportamentele copiilor de acasă, sau care vedeau în acţiunile copiilor lor încercări de şantaj şi manipulare, au plecat acasă relaxaţi, liniştiţi, cu gândul că au cei mai normali copii din lume. Oameni în toată firea au trăit revelaţii care le vor schimba viaţa.

Pentru că această abordare e minunată! Ne învaţă să ne uităm bine la noi în suflet şi să vedem în primul rând ce e în neregulă acolo. Să empatizăm cu noi înainte să empatizăm cu copiii noştri. Să ne înţelegem mai întâi nouă sentimentele şi nevoile pentru ca apoi să intuim ce mesaje vor să ne transmită de fapt copiii prin comportamentele lor.

Pentru o imagine mai vizuală, în această filozofie există 2 simboluri: girafa şi şacalul.

Jiddu Krishnamurti spune că:

“The highest form of human intelligence is to observe yourself without judgement.”

Girafa are gâtul foarte lung. Ea vede de sus. Are perspectivă. Simbolic, ea observă fără să judece. În plus, e animalul terestru cu cea mai mare inimă în comparaţie cu dimensiunile corpului. Comunicarea non-violentă e limbajul inimii.

Girafa acţionează conform algoritmului: Observ -> Simt -> Am Nevoie -> Cer.

Şacalul face judecăţi, evaluări, pune etichete, nu ştie să-şi gestioneze sentimentele, habar n-are care-i sunt nevoile afectate sau împlinite într-o anumită situaţie şi dă ordine.

Girafa se uită înăuntrul ei şi caută să înţeleagă, şacalul dă vina pe cei din jur.
Girafa dăruieşte necondiţionat, şacalul joacă jocul “Who’s right and who’s wrong”. Cine are dreptate câştigă premii, iar cei care nu au dreptate sunt pedepsiţi!

Una peste alta, acest curs e o invitaţie la introspecţie. Înainte de a repara comportamente nedorite la copiii noştri hai să ne uităm în noi şi să vedem ce e de reparat pe acolo mai întâi. Depinde de noi cum alegem să vedem lumea şi ce urechi ne punem ca să ne ascultăm pe noi şi pe cel de lângă noi. Noi alegem sau nu “tehnologia” comunicării non-violente. Noi hrănim girafa sau şacalul din noi.

Ştiu! E tare greu să fii baby-girafă. E nevoie de mult efort să îţi găseşti cuvintele la început. Şi să identifici sentimente şi nevoi în tine şi apoi să emiţi cerinţe care să nu fie ordine. Dar experienţa acestei filozofii a arătat că merită pe deplin. Toţi avem nevoie de empatie ca de aer!

Iată şi câteva din impresiile celor prezenţi de această dată la curs.

Raluca: Astăzi fetiţa mea m-a întrebat cu inocenţă: “Mami, de ce tu şi cu tati v-aţi schimbat?”
Am avut un sentiment de fericire amestecat cu regrete pentru perioada trecută. A fost un moment unic greu de exprimat în cuvinte.
Mulţumim Monica!

Ciprian: Este un instrument foarte valoros. Sunt multe lucruri pe care voi încerca să le folosesc. Oferă o altă perspectivă (mai bună) asupra relaţiei copil – părinte. Şi chiar dacă nu voi putea aplica 1 la 1 tot ce am aflat, voi încerca să folosesc cât mai multe lucruri învăţate aici.

Eliza: WOW! Am descoperit un mod de a gândi corect şi promiţător pentru a-mi schimba viaţa în foarte bine. Mulţumesc! Monica ştie să transmită mai departe convingeri nu doar informaţii. Are foarte multă credibilitate prin puterea exemplului personal.

Raluca: Mi-a plăcut mult pentru că am văzut că se poate educa un copil şi fără “nu e voie”, că am fost înţeleasă fără să mă simt judecată.

Anca: Plec cu dorinţa de a schimba multe lucruri în familie, în comunicarea cu copilul, soţul şi cu cei din jurul meu. Şi în acelaşi timp cu speranţa că multe dintre “problemele” noastre se pot rezolva privind lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Adela: A fost prea scurt! Mi-ar fi plăcut să mai stau. Cursul este foarte bine structurat şi aş vrea ca toţi prietenii mei să-l urmeze. Aş zice că “trebuie” dacă nu aş şti că nimic nu trebuie. Mă aşteptam să aflu “metode” ca să citesc reacţiile copilului meu, să le înţeleg mai bine. În schimb, am primit o cheie de introspecţie şi de comunicare cu copilul din mine. Şi asta îmi va face relaţia cu copiii mei mai bogată.

Andrei: Plec de la curs cu convingerea că există şi alte soluţii la blocajele care apar în comunicarea părinte-copil.

Alt părinte: Un curs în care dacă ai deschidere pentru nou în viaţă poţi să afirmi: “Din acel moment mi-am schimbat modul de gândire”.

Vă aşteptăm cu drag la Academie pentru noi revelaţii! 🙂

Următorul curs de Comunicare non-violentă la Braşov la Academia Heidi va avea loc în martie 2013.
Mai multe informaţii găsiţi aici. Beneficiaţi de 20% reducere pentru înscrieri şi plată până la data de 1 ianuarie 2013.

De asemenea, pentru cei mai curajoşi, Monica va ţine împreună cu soţul ei în perioada 26-27 ianuarie 2013 cursul de Comunicare non-violentă pentru cupluri.
Mai multe informaţii găsiţi aici. Beneficiaţi de 20% reducere pentru înscrieri şi plată până la data de 1 decembrie 2012.