“La mulţi ani cu sănătate!” Hai, nu zău?!?

Retete cu brânză de vaci

masaE primul an în care sesizez mai acut paradoxul dintre urare şi faptă. Pe de o parte ne urăm unii altora ani mulţi, cu sănătate, “că-i mai bună decât toate” şi pe de alta zbang o friptană, zbang o maioneză, zbang un cârnaţ şi o slănină, ca să nu mai vorbesc de tradiţionalele răcituri cu afumătură, sarmale, chiftele, caltaboşi şi alte şunci şi grăsimi. 🙂

De fapt, poate tocmai de aia ne tot urăm şi ne rugăm pentru atâta sănătate, că în faţa unui aşa meniu, chiar ai nevoie de o porţie de vitalitate în plus ca să depăşeşti perioadele festive fără indigestii, tensiuni ridicate, constipaţii şi alte alea.

Da. M-au cam întristat sărbătorile astea. M-a indispus mai mult ca niciodată dezmăţul ăsta culinar, goana pentru umplutul mesei şi al burţii, în virtutea unui obicei perpetuat consumerist, fără a-l înţelege şi adapta la realităţile zilelor noastre. Faţă de strămoşii noştri, noi, ăştia “evoluaţii” din secolul 21, facem efort fizic mult mai puţin, mâncăm carne mult mai des şi postim mult mai rar. De sărbători ne suflecăm mânecile şi ne apucăm să umplem frigiderele cu tradiţionalele bucate din “carne cu carne”. Gătim mult şi mâncăm mult. Că e păcat să se strice, nu? Că aşa e obiceiul, dom’le! … Aşa e tradiţia pe la noi.

Despre ce tradiţie vorbim aici? Poate despre cea a supermarketurilor, că bunicii şi străbunicii noştri mâncau carne mult mai cumpătat la sărbători. Aţi văzut cum arătau mesele din casele tradiţionale româneşti? Aţi văzut ce mici erau? Unde să încapă atâta dezmăţ? De voie, de nevoie, ei erau mult mai temperaţi, iar caloriile aveau mult mai multe ocazii să se ardă.

Ei, dar tradiţia merge mai departe. Că asta e treaba tradiţiilor, nu? Şi toată lumea ştie că de Crăciun se serbează Naşterea Domnului şi nu Moş Crăciun, aşa-i? 🙂 🙂

Copiii voştri ce ştiu despre Crăciun? Au mers cu colinda? VOI aţi mers cu colinda?

Eu recunosc că anul ăsta nu am avut chef de colindat şi de urat. Fratele meu mai entuziast şi m-a tras după el de am colindat la părinţi şi la mătuşi. De Anul Nou l-am invitat pe unchiul nostru să vină cu noi cu Pluguşorul să-i urăm pe cei cu care am petrecut Revelionul la Braşov. Ne-am luat costumele populare, clopotele şi biciul şi am stârnit multă emoţie în sufletele celor care ne-au primit. Dacă e să mă gândesc, ăsta a fost cel mai frumos moment de la trecerea dintre aceşti ani. Şi pentru că vrem să mai repetăm experienţa, pentru sfârşitul anului viitor avem de meşterit un buhai şi o pereche de iţari pentru unchiul nostru, că de la atâtea “tradiţii” culinare, cei mai vechi nu îl mai încap 🙂 ).

Şi pentru că i-am pus gând rău meniului “tradiţional”, am pregătit pentru Revelion un platou cu tartinuţe uşor de digerat, care s-a bucurat de mare succes. 🙂

Pun mai jos şi reţetele, să vă fie cu folos! 🙂

Reţeta pentru pastă de brânză de vaci cu nuci şi măsline:

Pastă de brânză cu nuci şi măsline Ingrediente:
– brânză de vaci
– măsline verzi
– nuci tăiate mărunt
– iaurt
– sare
Eu nu am cântărit şi măsurat ingredientele la nici una din reţete. Am pus cât am considerat că e necesar. Am amestecat şi testat ca să dreg gustul. Consistenţa brânzei amestecate cu iaurt e păstoasă.

Reţeta pentru pastă de brânză cu sardine

Pastă de brânză cu sardineIngrediente:
– brânză de vaci
– smântână (sau iaurt)
– 1 conservă fileuri de sardine în ulei (de 100 gr)
– 1/2 ceapă tăiată mărunt
– pătrunjel tăiat mărunt
– suc de lămâie
– puţină pastă iute, sau chilli
– sare, piper
Am scos fileurile de sardine din conservă, le-am scurs de ulei şi le-am curăţat de ce mi s-a părut mie că ar fi nişte solzi. Nu ştiu dacă e aşa în toate conservele, sau nu am nimerit-o eu pe cea care trebuia.
Am amestecat cu celelalte ingrediente şi am pus suc de lămâie, ceapă şi piper după gust. 🙂

Reţeta pentru pastă de brânză cu boia

Pastă de brânză cu boiaIngrediente:
– brânză de vaci
– iaurt
– unt
– ceapă tocată mărunt
– boia dulce
– chimen măcinat
– sare, piper
Am amestecat şi testat până ce am obţinut o pastă care mi-a plăcut la gust şi consistenţă. 🙂

Reţeta pentru salată de morcovi

Ingrediente:
– 3 morcovi
– 2 căţei de usturoi
– ulei de măsline
– 1 linguriţă de fulgi de drojdie
Am dat morcovii pe răzătoarea mică şi i-am frecat un pic cu uleiul de măsline. Am bătut cei doi căţei de uşturoi pe care i-am adăugat peste morcovi. Am pus şi fulgii de drojdie şi am amestecat până ce s-au omogenizat. Nu mai ştiu dacă am mai pus sare. 🙂