La ce cursuri și activități mergem cu copiii de 0-3 ani la Brașov? (1)

Chiar dacă aveți copii cu vârsta de până la 3 ani, și la Brașov puteți găsi cursuri și activități de învățare și socializare atât pentru ei cât și pentru voi, mame, tătici, bone și bunici. O să le trec mai jos aici cele pe care le-am experimentat eu cu Aron, și revin cu un alt articol cu cele la care nu am ajuns, ca să avem o listă cât mai cuprinzătoare.

Lui Aron îi place tare tare mult la înot la piscina Aqua Blue Săcele. Am mers prima dată cu el când avea vreo 4 luni, dar ne era tare greu să ne sincronizăm cu orele de somn. Abia am găsit ferestre să consumăm cele 4 ore din abonament, și ne-a fost de mare folos flexibilitatea cu care ne putea prezenta și faptul că nu era musai să respectăm exact ora la care făceam programarea. Am revenit când Aron avea 2 ani și după ce s-a introdus serviciul de transport la și de la piscină, care pe noi ne ajută foarte mult.
Vârsta minimă de la care puteți începe la ei e de 2 luni și jumătate, prețurile sunt accesibile, și beneficiați în plus de 20% reducere dacă aveți card Medlife sau Regina Maria. Prima dată când mergeți aveți nevoie de o adeverință de la medicul de familie pentru copil că e clinic sănătos și una de la un medic dermatolog agreat că părintele care intră în apă nu are boli de piele transmisibile.

Clubul piticilor de 1-3 ani de la Academia Heidi a fost altă activitate în topul lui Aron. 🙂 Gândit pentru a obișnui copiii cu mediul din grădiniță, clubul le oferă celor mici activități diverse care le stimulează simțurile și curiozitatea, fiind structurat pe mai multe module. Copiii merg însoțiți de un adult, părinte, bonă sau bunic și au ocazia să facă activități atât individual (la jocurile puse la începutul orei pe măsuțe) cât și în grup (cântecele și activitate comună în a doua parte a orei). E o oportunitate foarte faină de socializare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Nouă ne-a plăcut foarte mult și l-a ajutat semnificativ pe Aron la acomodarea ulterioară la grupa de creșă. Accesul se face pe bază de abonament de 5 ședințe/lună și puteți merge de la vârsta de 10 luni a copilului.

Learn with Music este o activitate care l-a captivat recent pe Aron. Am fost la un demo și când avea el vreo 6 luni, dar atunci n-a fost hit pentru noi. Am revenit de câteva luni și e foarte încântat să meargă la “Andreea cu instrumentele”. Îi plac cântecelele, le știe și le cere și acasă, vrea să danseze după cum învață acolo, știe când vin și se strâng instrumentele, merge cu bucurie luni după-masă la ora pentru cei de vârsta lui. A învățat foarte repede rutinele, și protestează atunci când nu se respectă. La cântecelul de final, care e unul de leagăn, se stinge lumina și noi e prefacem că adormim. Ne întindem pe jos pe pernuțe unii lângă alții. Aron știe că lumina trebuie stinsă și la final aprinsă din nou, iar când asta nu se întâmplă, merge repede să apese pe întrerupător. 🙂 Accesul se face tot în baza unui abonament (4, 8 sau 12 ore) și puteți merge cu copiii de la 6 luni.

Tot pentru învățat limba engleză, de când avea Aron 6 luni, timp de un an, am fost la modulul Baby’s Best Start de la Helen Doron English. E o abordare care mie mi-a plăcut foarte mult. Îmbinarea de muzică, dans, activități senzoriale, joacă cu materiale pregătite în funcție de tematică te fac să înveți engleza cu multă bucurie. Fiecare modul vine însoțit și de câteva cărticele și cd-uri care sunt puse frumos într-un rucsăcel branduit Helen Doron English. Protagonistul modulului la care am fost noi e o pisicuță pe care o cheamă Sunny. Aron îmi cere și acum să asculte cd-urile și să mai citim cărticelele cu Sunny. Cei de la HDE spun că puteți merge cu copiii încă de la vârsta de 3 luni.

Dacă vreți să familiarizați copiii cu limba germană, și nu le vorbiți acasă nemțește, atunci o idee bună este să mergeți la cursurile Deutsch mit Musik. Așa cum îi spune și titlul, e o metodă prin care copiii învață germană cu ajutorul muzicii: cântece, instrumente, dansuri. Fiecare nivel are module sunt gândite în funcție de anotimpuri (primăvara, vara, toamna, iarna) și vine cu o cărticică și un cd. Am fost cu Aron la 3 module, am făcut apoi o pauză și am revenit recent iar. E mai mare acum și mi se pare că e mult mai reactiv. Înainte aveam impresia că mai mult se joacă și se socializează cu ceilalți copii. Nu mi se părea că acumulează ceva până când am cumpărat acasă niște jucării asemănătoare cu cele de la curs și m-am trezit că le denumește în germană! 🙂 Acum, la curs, e interesat să răspundă și el, să verbalizeze mai mult, pe lângă socializarea și cu joaca cu ceilalți copii. Aveți la dispoziție aici abonamente de 4, 8, 12 ședințe și puteți merge de pe la 6 luni cu copiii.

La activități mai culturale puteți duce copiii, chiar dacă au vârsta de 0-3 ani și la operă, filarmonică sau teatru. La opera au spectacole pentru copii în timpul săptămânii și puteți merge chiar dacă majoritatea biletelor se vând pentru școli și grădinițe. Muzica, coregrafia, costumele sunt foarte frumoase și copiilor le place mult. Aron a avut răbdare să se uite și la spectacole de o oră și ceva, când avea în jur de 1 an.

La filarmonică e un pic mai greu pentru ei. Aron nu a avut răbdare, dar am văzut de mai multe ori o fetiță în sală la spectacole, deși încă nu stătea singură în picioare. Probabil că și acasă auzea des muzică simfonică.

Teatrul de păpuși  e iar o activitate cu multă priză la copii. Aron e captivat când mergem la spectacole la Teatrul Arlechino, deși mie mi se face uneori așa un somn când e întuneric și cald în sală… Ca să vedeți bine, vă recomand să vă  luați bilete fie pe rândul 1, fie pe rândul 8 (ultimul). Pe rândurile din mijloc riști să nu vezi mai nimic din cauza celor din față, care uneori pot fi foarte înalți sau cu părul mare și creț! 🙂 În spate, noi ne luăm bilete la margine și avem libertate mare de mișcare. Spectacolele au loc în week-end și sâmbăta, de la ora 10.00 e cel mai puțin aglomerat. Puteți merge cu copiii dinainte să aibă 1 an. Aron a văzut primele spectacole din manduca și apoi, când a început să meargă, s-a mai plimbat prin sală, voia să se urce pe scenă. Acum stă la mine în brațe și e foarte atent la ce se întâmplă pe scenă.

Activitățile astea mi-au prins și mie bine. Pentru socializare, pentru petrecut timpul cu copilul în feluri în care nu puteam face acasă și pentru a mai umple zilele în care eram doar eu cu el și nu aveam suficientă energie să susțin activități pentru multă vreme. De când e la grădi Aron, ocupațiile lui s-au mai diversificat și am mai găsit și eu timp să fac lucruri pentru mine și să mai iau pauză de “mămicie”, ca să mi se mai activeze și alte părți din creier. 🙂

Voi la ce activități ați mai fost cu copiii voștri?