Servicii de Doula

În primul rând, ce e o doula, sau cum îmi place mai mult să spun, o prietenă la naştere.

Femeile sunt programate să dea naştere sub influenţa unui cocktail hormonal complex, care atunci când are condiţii prielnice să se formeze, le permite acestora să perceapă mult diminuat durerea, să aibă un reflex de ejecţie a fătului şi să se îndrăgostească de bebeluş imediat după naştere. Acest cocktail hormonal se poate declanşa doar dacă nevoile primare ale femeii în travaliu sunt satisfăcute (intimitate, siguranţă, nevoia de a nu se simţi observată, oameni calmi şi fără adrenalină în sânge în jur).

Doula e un fel de “bodyguard” pentru mamă. Un paznic care încearcă să o ferească de orice intruziune care ar perturba procesul naşterii. O persoană cu experienţă, care inspiră încredere, linişte şi siguranţă femeii în travaliu.

Ca să înţelegi şi mai bine… E ca atunci când singură fiind în casă nu prea poţi adormi. Nu reuşeşti să fii foarte relaxată şi poate îţi trece prin cap tot felul de gânduri. Dar dacă ai lângă tine sau chiar în altă cameră o persoană care îţi oferă siguranţă, adormi mult mai uşor. Cam asta oferă o doula.

Colaborarea cu o prietenă la naştere poate începe înaintea travaliului şi se poate termina la câteva ore sau zile după ce se naşte bebeluşul. Există şi variantele acestea, mai extinse. În România serviciile de doula se oferă cel mai des în timpul travaliului.

Important de menţionat:  doula nu ia decizii în locul mamei şi nu se implică în deciziile medicilor şi ale moaşelor.

De ce aş avea nevoie de servicii de doula?

Motivaţia fiecăruia e personală. În general, s-a constatat că prezenţa unei doule îmbunătăţeşte rezultatul şi satisfacţia mamei despre naştere. În primul rând mama nu e singură. Ştiind că are lângă ea o persoană cu experienţă, nu îşi risipeşte inutil energia căutând soluţii. Mama e mai relaxată şi îşi poate lăsa mai uşor corpul să conducă naşterea.

Tatăl nu e de ajuns?

Depinde. :) Dacă tatăl e suficient de bine pregătit sufleteşte să treacă prin emoţiile puternice care pot apărea în timpul travaliului şi al naşterii, dacă ştie să gestioneze situaţiile în care mama îşi schimbă brusc dispoziţia, nu se pierde cu firea ca să o sperie pe mamă în loc să o încurajeze, atunci probail că e de ajuns.

În general, e preferabil să îi aveţi aproape pe amândoi. Tatăl se poate concentra pe respectarea dorinţelor voastre de către personalul medical cu privire la naştere, exprimate eventual în planul de naştere.

Cum funcţionează colaborarea cu doula şi cât costă?

Dacă vă gândiţi să plănuiţi prezenţa unei doule la naşterea copilului vostru şi v-aţi gândit să apelaţi la serviciile mele, contactaţi-mă.

Ne vom întâlni de minim 2 ori înainte de data probabilă a naşterii pentru a sta de vorbă. E foarte important să ne placem reciproc şi să înţeleg cam ce strategie ar mai potrivită pentru ziua travaliului.

Serviciile pe care le prestez eu în calitate de doula costă 500 RON.