Săptămâna trecută am fost la workshopul despre alăptare susţinut la Bucureşti de dr. Jack Newman şi organizat de Asociaţia ProMama (detalii organizatorice găsiţi aici).
Dr. Jack Newman e medic pediatru şi e o autoritate în domeniul alăptării. Cum să explic ca să mă înţelegeţi, că nici eu nu prea ştiam cu cine am de-a face!? 🙂 Hmmm… Închipuiţi-vă că există oameni pe lumea asta care au făcut prima dată un anumit lucru. Fie le-a venit lor ideea, fie au avut curaj să o implementeze primii. Nu ştiu exact cum a fost în cazul lui, dar cert e că el a înfiinţat prima clinică de alăptare din lume. Adică un loc unde mamele care doresc să alăpteze, dar întâmpină dificultăţi, pot merge să găsească soluţii. Deci un loc de unde mama care caută sprijin pleacă acasă încrezătoare, cu un bebeluş ataşat la sân, care primeşte ce vrea şi ce are nevoie şi nu cu o reţetă de lapte praf. A fost şi consultant pe teme de alăptare pentru UNICEF, în cadrul Iniţiativei Spital Prieten al Copilului. Ei, dacă nu sunteţi cât de cât impresionaţi, puteţi citi o biografie mai detaliată aici sau aici.
Buuun… Cum am ajuns eu la workshop? Am simţit că pe partea despre alăptare din cursul prenatal Naşte cum simţi pe care îl susţin la Braşov am nevoie de mai multă informaţie practică. Am citit mult pe tema asta, dar îmi lipsea hands-on-ul cum ar veni.
Nu prea ştiam la ce să mă aştept şi îmi era un pic frică să nu fie prea multe detalii medicale cu care să nu ţin pasul. La final, m-am felicitat pentru decizia de a participa pentru că a fost exact ce-mi trebuia. Informaţia a fost prezentată clar, am primit explicaţii de fiecare dată când nu am înţeles ceva şi nu am avut inhibiţii să pun orice întrebare simţeam că trebuie să clarific. Am plecat acasă cu un capital crescut de încredere în cunoştinţele mele din domeniul alăptării şi cu o adresă de email unde pot cere sfaturi şi de unde am văzut că se şi răspunde foarte repede.
A fost foarte pe gustul meu. Dr. Jack Newman vorbeşte aşa de natural şi de firesc despre alăptare, de nu te mai saturi ascultându-l. Iată câteva din cele mai importante gânduri cu care am plecat acasă:
- alăptarea înseamnă mult mai mult decât hrănirea bebeluşului cu lapte. Alăptarea e o relaţie! Asta mi-e mult mai clar acum. Şi ca orice relaţie, nu funcţionează la program. 😉
- Laptele matern e cea mai bună hrană pentru puii de om.
-
Laptele praf nu e lapte matern! Nu are cum. Încă nu s-au descoperit toate componentele laptelui matern, iar cele care se cunosc nu pot fi în totalitate reproduse.
- aproape orice dificultate în alăptare (ex. ragade, canale blocate, mastită, bebeluş care suge foarte des şi care pare că nu se satură şi adoarme la sân, mame care par să aibă prea puţin lapte, etc. …) se repară prin corectarea poziţiei la sân şi prin compresia sânului când bebeluşul suge;
- poziţia corectă la sân arată într-un anumit fel. 🙂 Am fost tare mândră de mine când am ajuns acasă după prima zi de seminar şi găsind o broşură distribuită de Ministerul Sănătăţii pentru susţinerea alăptării am putut identifica în poza de pe copertă 2 greşeli mari în poziţionarea bebeluşului. Bine, asta nu zice mare lucru despre abilităţile mele, ci mai degrabă despre claritatea cu care a fost prezentată informaţia. 🙂
- există foarte puţine medicamente pe care dacă le ia mama trebuie să întrerupă alăptarea;
- laptele matern îşi păstrează proprietăţile şi după ce bebeluşul împlineşte 6 luni;
- reuşita în alăptare depinde foarte mult de felul în care naşte mama, de contactul piele pe piele cu puiul ei, de motivaţia şi de informaţiile pe care le deţine aceasta.
- …
Pentru mine a fost foarte folositor ce s-a întâmplat în cele 3 zile de workshop. Am acumulat informaţii de care aveam nevoie, am văzut exemple practice, am legat relaţii. Şi toate astea într-un raport excelent preţ plătit <-> beneficii.
Ce nu mi-e foarte clar încă e de ce atunci când vine norba de alăptare nu se întâmplă lucrurile de mai sus mult mai des în jurul nostru şi de ce atât de puţine mame reuşesc să alăpteze cel puţin până la 6 luni în România… Poate din cauză că în audienţa workshopului erau mult mai puţini medici pediatri, neonatologi decât ar fi fost de aşteptat? 😀 Sau?
[…] Conferinţa A few about Breastfeeding a dr. Jack […]